El IBES, Hidrobal i Tirme presenten la 6a edició del ecobarómetro balear

L'estudi constata un increment dels problemes associats a la dependčncia energčtica de la península, i a la insuficičncia d'infraestructures viŕries
27/12/18 | | NOTICIES

El Ecobarómetro és un estudi d'opinió pública sobre diferents aspectes ambientals de les Illes Balears, desenvolupat per l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) i les empreses TIRME i HIDROBAL. L'objectiu d'aquest treball de recerca és traslladar al debat públic els problemes, febleses o amenaces del medi ambient a Balears, i fomentar decisions per al progrés social i econòmic de la nostra comunitat, sota el prisma de la sostenibilitat ambiental.

 

L'estudi analitza les diverses dimensions de la consciència ambiental mitjançant una enquesta anual dirigida a la població mallorquina, menorquina i eivissenca major de 18 anys. El present informe recull els resultats de la sisena onada, i aporta un valor afegit per l'anàlisi comparativa de les més de 3600 entrevistes realitzades des de 2013. Sis anys consecutius realitzant aquest estudi permeten analitzar amb precisió l'evolució d'aquests paràmetres, i apunten noves qüestions que preocupen la ciutadania o el canvi en la sensibilitat enfront de determinats fenòmens mediambientals.

 

Quant a la percepció general dels ciutadans sobre la qualitat del medi ambient, es constata un descens progressiu. 2018 és el primer any de la sèrie històrica en què la percepció positiva se situa per sota del 50%. La nota mitjana baixa quatre dècimes i se situa en 5’6. És el major descens interanual des que s'elabora aquest estudi.

 

Els problemes relacionats amb la massificació de persones i cotxes, qualitat i malbaratament de l'aigua i neteja continuen al capdavant del rànquing de preocupacions ambientals dels ciutadans. No obstant això, s'observa un important increment en la percepció com a problema de la dependència energètica amb la península (més d'11 punts de pujada). Cal destacar que el treball de camp de les entrevistes es va realitzar abans de la greu apagada soferta a Menorca durant el mes d'Octubre.

 

D'altra banda, els ciutadans de Balears donen suport àmpliament l'ús d'energies renovables, però el 86% critica la falta d'incentius i ajudes per a la instal·lació d'energies alternatives.

 

Quant a les infraestructures viàries, per primera vegada el Ecobarómetro detecta un major percentatge de ciutadans que les consideren suficients (47%) enfront dels quals les consideren adequades (41%), culminant-se així una tendència en l'opinió sobre aquest assumpte que es venia observant en els últims anys, i que s'ha traduït en una variació de gairebé 20 punts des de 2016.

 

L'estudi complet es pot descarregar en qualsevol de les següents webs:

 

http://www.ibesinvestigacion.com/

www.tirme.com

http://www.hidrobal.net/es

TIRME Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca Ctra. de S�ller, km 8,2 - 07120 Palma de Mallorca
Tel. +34 971 435 050 - Fax: +34 971 435 218 info@tirme.com