Es presenta FINHAVA, una plataforma tecnol˛gica per a promoure l'economia circular, l'agricultura local i el turisme sostenible

El Consell de Mallorca, TIRME, MELI┴ HOTELS INTERNACIONAL, IBEROSTAR, RIU HOTELS & RESORTS, MARRIOTT INTERNATIONAL, HOTELS VIVA, AGROMALLORCA, SON MARCH, ╔S COMPRA, AGROMALLORCA, FRUITES HUGUET, AL&VERD, AGR═COLA DALMAU, REFRILOG, VOTTUN I WDNA impul
01/10/21 | | NOTICIES

En un acte celebrat en la finca Son March de Sa Pobla s'ha presentat FINHAVA, una plataforma tecnològica que permet traçar el recorregut dels aliments que es consumeixen als hotels adherits al projecte, calcular la seva petjada de carboni i la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle, mesurar l'energia que produeixen, avaluar el volum de desaprofitament alimentari que generen i transformar-lo en compost ecològic per a dedicar-ho de nou al cultiu.

 

El projecte FINHAVA és un exemple de col·laboració públic-privada en el qual administracions, hotels, agricultors, gestor de residus i empreses tecnològiques s'han coordinat per a tancar el cicle de producció i potenciar l'economia circular a Mallorca. La plataforma FINHAVA facilita la interacció entre tots els agents de la cadena. D'aquesta manera es garanteix l'origen de la matèria primera en tot el procés, es promou una agricultura sostenible, local i ecològica, i s'aconsegueix mesurar els seus efectes econòmics i ambientals.

 

FINHAVA permet la traçabilitat de tot el cicle alimentari: els hotels produeixen matèria orgànica derivada del consum en les seves instal·lacions, que dipositen en contenidors on es realitza el pesatge per al seu tractament. La matèria orgànica és transportada a les instal·lacions de TIRME per a ser transformada en un compost ecològic identificat amb les dades del client. Els agricultors locals fan ús del compost creat per a adobar els cultius. Finalment, el distribuïdor adquireix els productes consumibles de l'agricultor per un pes equivalent a la matèria orgànica creada en el primer pas del cicle. D'aquesta manera, els aliments són introduïts de nou en el procés tancant el cicle d'economia circular.

 

Aquest projecte contribueix al compliment de 10 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l'ONU, amb especial atenció als d'innovació, comunitats sostenibles, producció i consums responsables, acció pel clima i aliances per a aconseguir els objectius.

 

FINHAVA, basada en tecnologia Blockchain i en la internet de les coses, ofereix solucions que contribueixen a la sostenibilitat ambiental d'un model econòmic basat en el turisme, que opera amb recursos especialment limitats per raó de la insularitat. Aquestes solucions beneficien al sector agrari i de distribució locals, incrementant l'oferta de productes quilòmetre zero a Mallorca.

 

La Vicepresidenta i Consellera Insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, va obrir l'acte donant la benvinguda a tots els assistents i destacant la importància de dotar a la terra mallorquina de compost de qualitat, entenent els residus com una oportunitat i no com un problema,

 

El Director General de TIRME, Rafael Guinea, va agrair l'esforç i la confiança de tots els col·laboradors en aquest projecte, i va explicar breument els detalls del mateix destacant que “és temps de cooperar i superar l'individualisme. És treballant entre gent i organitzacions diferents com sorgeixen la creativitat i la innovació necessàries per a la transformació cap a una veritable economia circular, FINHAVA és passar del discurs a l'acció.”

 

Les empreses del sector hoteler i agrícola van destacar la capacitat col·laborativa del projecte que permet que empreses de diferents sectors treballin per a aconseguir aconseguir un objectiu comú, construir una Mallorca més sostenible i circular.

 

Durant l'acte de presentació de la plataforma es va projectar el vídeo explicatiu d'aquesta. A més, des de diferents codis QR, es va poder tenir accés a FINHAVA amb diversos vídeos amb exemples reals de la informació que el turista podrà rebre sobre els aliments que està consumint.

 

Finalment, la Presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, va tancar l'acte de presentació reclamant la necessitat d'activar “una transició ecològica que resulta especialment urgent en unes illes vulnerables com les nostres que han de convertir-se en territoris amb autonomia energètica i excel·lència ambiental i digital”. Destacant a més que “tenim l'oportunitat de fer evolucionar el nostre model i ser líders en sostenibilitat per a convertir el turisme sostenible en la palanca econòmica del canvi”.

 

Audiovisual del projecte FINHAVA: https://www.youtube.com/watch?v=FKgXYybThxg

TIRME Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca Ctra. de Sóller, km 8,2 - 07120 Palma de Mallorca
Tel. +34 971 435 050 - Fax: +34 971 435 218 info@tirme.com