Fundació Deixalles, Ecoembes, Fundació La Caixa i TIRME fomenten la inserció sociolaboral en el sector del tractament de residus

El curs d'operari de gestió de residus, emmarcat en el programa “Reciclar per a Canviar Vides”, ha permčs reinserir laboralment la totalitat del seu alumnat
16/07/21 | | NOTICIES

Aquest matí en el Centre d'Informació i Educació Ambiental del Parc de Tecnologia Ambientals de Mallorca ha tingut lloc l'acte de clausura del curs d'operari de gestió de residus. A aquest acte han assistit la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; la directora general de Fundació Deixalles, Francesca Martí; el portaveu d'Ecoembes a les Illes Balears, Antoni March; el coordinador del programa Incorpora a les Illes Balears de la Fundació La Caixa, Juan Pablo Rosano; i el director general de TIRME, Rafael Guinea. Durant l'acte es van fer lliurament als alumnes/as dels certificats que acrediten la seva capacitació com a operaris/as de gestió de residus.

 

Aquesta acció formativa s'engloba dins del programa “Reciclar per a Canviar Vides”, iniciativa destinada a la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat, amb l'objectiu de millorar la seva ocupabilitat i impulsar la seva contractació en el sector del reciclatge. Es tracta d'un projecte col·laboratiu entre Ecoembes i el programa Incorpora de “la Caixa”, a través del qual es posa a la disposició de la iniciativa la seva xarxa de tècnics d'inserció, incloent formació per a millorar la seva ocupabilitat.

 

Durant el curs, que ha tingut una part teòrica i una altra pràctica en les instal·lacions de TIRME, els alumnes/as han adquirit coneixements en matèria de gestió de residus municipals i industrials: recollida, tractament, prevenció de riscos laborals, …

 

La Fundació Deixalles i TIRME formen part del programa “Reciclar per a Canviar Vides“ des del seu inici l'any 2017. No obstant això, la col·laboració entre totes dues entitats en matèria de reinserció social es remunta a l'any 2002. Els resultats d'aquesta llarga col·laboració han permès la incorporació al mercat laboral d'al voltant de 1.000 persones. Actualment, treballen en les instal·lacions de TIRME una trentena de persones de la Fundació Deixalles, el 40% d'aquests llocs de treball estan ocupats per dones. Els treballadors que s'incorporen des de la Fundació Deixalles desenvolupen activitats de tractament de residus en la planta de selecció d'envasos gestionada per TIRME.

 

Després del lliurament dels certificats, Juan José Sánchez, una de les persones que ha realitzat el curs, va agrair a tots les organitzacions i institucions promotores del curs la possibilitat de poder realitzar-lo i així tenir una nova oportunitat per a ell i tots/as els seus companys/as. Una anterior alumna del curs, María Cristina Insuasti, que ja està treballant en TIRME va explicar la seva experiència d'inserció sociolaboral.

 

Durant l'acte, Rafael Guinea va destacar els excel·lents resultats en matèria de reinserció social gràcies a la col·laboració amb Fundació Deixalles durant aquests últims 19 anys. Francesca Martí va posar l'accent en la formació com a element clau per a la inserció sociolaboral, agraint a totes les entitats el suport donat en aquesta formació. Per part seva, Antoni March, d'Ecoembes, va voler donar les gràcies a totes les entitats que han apostat per sumar-se a aquest projecte que és un generador d'oportunitats. Des de la Fundació La Caixa, Juan Pablo Rosano va destacar la importància de fomentar programes com el de “Reciclar per a Canviar Vides”. Finalment, en la clausura de l'acte, Aurora Ribot, Vicepresidenta del Consell de Mallorca i Consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, va destacar la doble importància d'un curs de gestió de residus com aquest: per la seva capacitat transformadora i de reinserció social i per la urgència de formar a més persones en la correcta gestió de residus.

TIRME Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca Ctra. de Sóller, km 8,2 - 07120 Palma de Mallorca
Tel. +34 971 435 050 - Fax: +34 971 435 218 info@tirme.com