TIRME, primera empresa de residus a Espanya que certifica la seva estratègia d’Economia Circular

L'auditoria realitzada per AENOR ha certificat que TIRME fonamenta la seva gestió en els principis de l'Economia Circular, i aplica els seus criteris en totes les àrees de la seva organització.
04/06/21 | | NOTICIES

TIRME, empresa concessionària del servei públic de tractament de residus urbans de Mallorca, és la primera empresa del seu sector a Espanya que certifica la seva gestió entorn dels principis de l'Economia Circular, i la tercera en el total nacional. Això es tradueix en iniciatives concretes orientades a valorar residus i obtenir subproductes en totes les seves àrees de tractament, transformant-los en recursos.

 

L'Economia Circular té com a objectiu que el valor dels productes i els materials es mantingui en l'economia durant el major temps possible. Es tracta d'implementar una nova economia, -no lineal-, basada en el principi de “tancar el cicle de vida' dels productes, els serveis, els residus, els materials, l'aigua i l'energia. D'aquí la importància cabdal del sector de residus en aquest nou sistema basat en la sostenibilitat econòmica, ambiental i social.

 

Aquest enfocament ha portat a TIRME a valorar tots els residus que gestiona, eliminar la deposició de residus en abocador, contribuir a la *producciónn d'energia renovable i afavorir la disminució del consum de recursos naturals. Així, el model de gestió integral de residus implantat a Mallorca ha permès aconseguir l'objectiu estratègic de “residu zero” que contempla la filosofia de l'Economia Circular.

 

Tot aquest esforç ha permès a TIRME posicionar-se com a referent en matèria d'Economia Circular a Balears impulsant projectes innovadors a través de grans aliances amb sectors estratègics del teixit empresarial. Un exemple seria el projecte d'Hotels Circulars desenvolupat amb el sector hoteler, agrícola i tecnològic, o el lideratge del Manifest d'Interès d'Economia Circular presentat al febrer de 2021, amb el suport i col·laboració del sector públic i privat. Aquesta estratègia està alineada, a més, amb el Pla Mallorca Circular presentat pel Consell de Mallorca el passat 27 de maig.

 

Els pilars del model de certificació que ha aplicat AENOR són la gestió empresarial sota una premissa de millora contínua; la capacitat del model per a identificar prioritats, amb informació interna i als grups d'interès; l'alineament de les accions a realitzar i la seva contribució als principis d'Economia Circular; i, finalment, la demostració, gràcies a la declaració de verificació, que aquestes mesures i assoliments compleixen amb aquests principis.

 

Durant l'acte de lliurament de la certificació, Rafael Guinea ha destacat que TIRME porta anys treballant amb l'economia circular i aquesta certificació ajudarà a mesurar com ho fem i a continuar millorant de manera contínua. Soledad Seisdedos, Directora de AENOR a les Illes Balears, ha recordat l'objectiu que busca la nova certificació i ha agraït a TIRME el compromís amb la qualitat i l'esforç a favor del medi ambient durant tants anys. La president del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, en la clausura de l'acte ha agraït a AENOR que hagi desenvolupat una nova referència de certificació en gestió de l'economia circular, ha felicitat a TIRME per haver obtingut aquesta certificació i ha animat a altres empreses de Mallorca a apostar per l'economia circular. Per part seva, la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat la importància d'aquest certificat i ha explicat que amb l'actual emergència climàtica és més important que mai “Tancar el Cercle”.

TIRME Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca Ctra. de Sóller, km 8,2 - 07120 Palma de Mallorca
Tel. +34 971 435 050 - Fax: +34 971 435 218 info@tirme.com