TIRME promou un projecte d'economia circular amb trenta organismes i empreses de Balears per a aconseguir fons europeus

El projecte “Tancant el cercle. Estratčgia integral per a la transició del model turístic actual cap a un model circular” pretén captar fins a 185 milions d'euros dels fons de recuperació Next Generation.
05/03/21 | | NOTICIES

Una trentena d'empreses, associacions, fundacions i organismes públics liderats per TIRME, amb el suport del Govern dels Illes Balears i del Consell de Mallorca, han presentat davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) un projecte dirigit a la transformació del model productiu de Balears que garanteixi un creixement sostenible digital, igualitari, vertebrat i inclusiu. Per a això s'ha involucrat a gran part de les baules de la cadena de valor, incloent a PIMES i altres entitats socials com a destinatàries últimes de la inversió.

 

L'objectiu principal del projecte és alinear-se amb el Pla Espanya Circular 2030 per a contribuir a la consecució dels seus reptes, com ara la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle, la reducció en el consum de materials i en la generació de residus, l'increment de la reutilització dels residus-recursos i la reducció del desaprofitament alimentari.

 

Empreses i associacions del sector primari i la distribució de begudes i aliments (Fruites Bon Any, Agromallorca, Son March, És Compra, Cellers Túnel i Associació de productors I productors d’agricultura ecològica de Mallorca), de l'energia (Podarcis, Factor CO2 i Wiseup), companyies hoteleres (Arabella Hotels, Grup Barceló, Evenia Hotels, H10 Hotels, Melia Hotels International, Grup Palladium, Riu Hotels & Resorts, Set Hotels i Viva Hotels), gestors de residus (Mac Insular), proveïdors tecnològics (Any Solution, Innovation Strategies, FI Group, WDNA i Brúixola), fundacions dedicades al coneixement, la integració social i la defensa del medi ambient (Fundació Impulsa Balears, Save the Med Foundation i Amadip Esment), organismes, empreses i administracions públiques (Universitat Illes Balears, Autoritat Portuària Balears, Empresa Municipal d’Aigües i Clavegueram (EMAYA), Govern Illes Balears i Consell de Mallorca) s'han sumat a aquest projecte promogut per TIRME que pretén desenvolupar un model econòmic que optimitzi la utilització de recursos, matèries, productes i serveis disponibles, mantenint el seu valor durant el major temps possible i reduint al mínim la generació de residus.

 

En una economia com la de Balears la transició cap a una economia circular passa per la transformació del sector turístic. Per això el projecte abasta tres eixos fonamentals d'actuació: el primer d'ells està enfocat cap a l'economia circular del residu orgànic a fi d'atacar la problemàtica associada al desaprofitament alimentari i cap a la circularitat de materials de construcció i obra. El segon d'ells, està orientat a la circularitat d'envasos de vidre. I finalment, un tercer pilar se centra en la circularitat dels recursos hídrics.

 

El pla d'inversió previst per al període 2021-2026 aconsegueix un pressupost global de 462 milions d'euros. D'aquests, fins a 185 milions destinats a desenvolupament tecnològic i infraestructures podrien finançar-se des dels fons de recuperació europeus Next Generation.

TIRME Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca Ctra. de Sóller, km 8,2 - 07120 Palma de Mallorca
Tel. +34 971 435 050 - Fax: +34 971 435 218 info@tirme.com